Word Griepmeter, geef door wanneer jij of mensen in je omgeving ziek zijn en help mee om de verspreiding van griep in kaart te brengen.

Wat ga je doen?

Je registreert jezelf als Griepmeter. Vervolgens geef je (tot 1 mei) wekelijks door of je symptomen van griep of verkoudheid voelt. Deze variëren van keelpijn, spierpijn, een loopneus en hoesten tot hoge koorts. Je kan je ook inschrijven als Groepsmeter en niet alleen je eigen symptomen maar ook die van je omgeving melden. Erg handig voor grote gezinnen en geïnteresseerde scholen of bedrijven. De onderzoekers houden bij hoe lang de deelnemers ziek zijn, welke complicaties er opduiken, wat de levenskwaliteit van de deelnemers is en hoe vaak er een antibioticakuur wordt opgestart.

Waarom doe je mee?

De Grote Griepmeting wil een beter inzicht krijgen in de werking van het griepvirus, dat elk jaar verandert, waardoor telkens een nieuw vaccin ontwikkeld moet worden. Zo hopen de onderzoekers op termijn epidemieën te voorkomen. De Grote Griepmeting loopt jaarlijks van 1 november tot 1 mei.

Wie kan meedoen?

Iedereen in Nederland en Vlaanderen.

Wie organiseert het?

De Grote Griepmeting is een project van Science in Action, het bedrijf van Carl Koppeschaar en Ronald Smallenbrug. Science in Action biedt een platform aan voor online publieksonderzoek: interactieve metingen door burgers die een bijdrage willen leveren aan wetenschappelijk onderzoek. Met steun van de Europese Commissie is er nu ook een internationale variant van de Grote Griepmeting.