Bestudeer museumspecimens van vogels en kom meer te weten over de diversiteit van de kleuren in het vogelverenkleed.

Wat ga je doen?

Deze link brengt je naar de projectpagina. Je bekijkt plaatjes van museumspecimens van vogels. De specimens zijn eigendom van het Natural History Museum van Londen. Je kan de vogels zien in onder-, boven- en zijaanzicht. Jouw taak is om stukken van het verenkleed aan te duiden die vaak een opvallende kleur hebben, zoals de nek, borst en staart. Hierna teken je de omtrek van de vogel. De poten, de snavel en alles wat niet bij het verenkleed hoort wordt niet meegerekend. Ben je benieuwd naar de soort, dan klik je rechts beneden op het ronde icoontje. 

Waarom doe je mee?

Er zijn ongeveer 10.000 levende vogelsoorten waardoor ze één van de meest diverse groepen van dieren zijn op onze planeet. Karakteristiek voor vogels is hun vaak prachtig kleurrijk verenkleed dat varieert van fluorescerend groen en geel zoals bij parkieten tot schitterend in het licht zoals bij paradijsvogels en kolibries. Vogels kunnen buiten gewoon licht ook kleuren in het uv-spectrum waarnemen. De kennis die onderzoekers momenteel hebben over hoe vogels elkaar herkennen aan de hand van hun verenkleed moet dus ook naar het UV-spectrum worden uitgebreid. Wetenschappers willen ook achterhalen hoe snel de kleuren van de pluimage evolueren en welke kleuren er zoal bestaan. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen met Project Plumage. Je hebt enkel een computer nodig die verbonden is met het internet.

Wie organiseert het?

Project Plumage is een project van onder meer evolutionair bioloog Gavin Thomas. Hij wil achterhalen waarom het leven zo divers is kunnen worden doorheen de tijd.