Met de verslavende game NanoCrafter kan je, al puzzelend met DNA, de wetenschap een handje helpen. Je kan samen spelen in teams en zelfs samen met wetenschappers. Wie weet los jij de mysteries van de genetica wel op.

Wat ga je doen?

Je monteert verschillende stukjes DNA volgens de wetten van de chemie, in verschillende levels die steeds moeilijker worden. Geen nood, de spelregels staan eenvoudig uitgelegd op de website. Het is ook mogelijk om in kleine groepjes samen met de wetenschappers te spelen om ingewikkelde problemen op te lossen. 

Waarom doe je mee?

NanoCrafter wil het nieuwe en veelbelovende veld van ‘DNA displacement’ uitbreiden naar een groter doelpubliek. De onderzoekers hopen dat ze met jouw hulp nieuwe inzichten krijgen in de structuur van ons DNA. Alle mogelijke bio-moleculaire combinaties zijn te groot om alleen maar aan een computer over te laten. Mensen zijn nog steeds creatiever dan hun pc’s.

Wie kan meedoen?

Iedereen die houdt van gamen.

Wie organiseert het?

Het spel werd gecreëerd door het UW Centre for Game Science en is de opvolger van het succesvolle Foldit, waar enkele spelers erin slaagden om een 15-jarig biochemisch mysterie in 10 dagen tijd op te lossen. De hoofdonderzoekers van NanoCrafter zijn Seth Cooper, Eric Klavins, Zoran Popovic, Lulu Qian, Georg Seelig en Erik Winfree.