Ontdek hoe uniek elk sneeuwvlokje is en help mee om klimaat- en weersvoorspellingen te verbeteren. 

Wat ga je doen?

Eerst ga je naar de website van het project. Hier krijg je links op je scherm foto's van sneeuwvlokjes te zien. Het is jouw taak om aan te duiden welk type sneeuwvlok je ziet. Elk vlokje is uit drie verschillende hoeken gefotografeerd. In de tutorial kan je vinden hoe je de vlokjes classificeert op hun vorm. Je kan de kleuren ook omwisselen, waardoor je vaak meer detail te zien krijgt. Soms zijn sneeuwvlokjes te klein om er een structuur in te zien. Je classificeert deze dan als 'small particle'. Ook kan een afbeelding soms te wazig zijn, wat je aangeeft als 'too blurry'. Heb je meer vragen over hoe je dit project het best aanpakt? Dan kan je steeds in de Field Guide gaan kijken voor meer informatie. 

Waarom doe je mee?

De vorm en het type van sneeuwvlok vertelt de onderzoekers meer over hoe hij werd gevormd in de wolken en op welke manier hij uit de wolk valt. Aan de hand van deze informatie kunnen wetenschappers veranderingen in het weer en het klimaat voorspellen, maar ook zware stormen op voorhand zien aankomen. Door de sneeuwvlokjes te classificeren, help je dus mee om weersvoorspellingen exacter en sneller te maken. De foto's waarmee je in dit project werkt, zijn gemaakt door speciale camera's die geactiveerd worden door sneeuw. Deze staan in Amerika, Antarctica, de Zwitserse Alpen en Zuid-Korea. 

Wie kan meedoen?

Je kan meedoen met dit onderzoek als je een pc hebt die verbonden is met het internet en als je een klein mondje Engels praat. 

Wie organiseert het?

Snowflake ID is een project van onder meer Kyle Fitch. Hij promoveerde aan de universiteit van Utah, de Verenigde Staten, in 2020 en is vandaag assistent-professor in de atmosfeerwetenschappen aan het Air Force Institute of Technology. Zijn onderzoek gaat voornamelijk over de impact van de vorm van sneeuwvlokken op Arctische sneeuw en de fysica van wolken.