Word rivierafvalonderzoeker en help mee om de plastic soep te bestrijden.

Wat ga je doen?

Je schrijft je in via de website. Hierna word je uitgenodigd om een opleiding als vrijwilliger te volgen. Je krijgt in koppels één of meerdere afgebakende tracés aan de Maas en Waal toebedeeld in Gelderland, Brabant of Limburg. Hier ga je volgens het standaardprotocol het afval tellen en indelen volgens categorieën. Met de resultaten van deze actie weten de onderzoekers wat voor afval er langs de rivieren ligt. Zo kunnen onderzoekers oplossingen vinden voor het afvalprobleem. 

Waarom doe je mee?

We kunnen er vandaag niet meer omheen: we hebben een plasticprobleem. Wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich om stranden gezamelijk op te ruimen. Dat is natuurlijk een geweldig initiatief, maar de hoeveelheid afval die ons vanuit de zee via de rivieren bereikt blijft nog onderbelicht. Door een grootschalige inventarisatie te maken van dit afval, kunnen onderzoekers iets doen aan dit probleem. 

Wie kan meedoen?

Een vrijwilligersopleiding volgen is verplicht. Het maakt niet uit waar je woont, maar het is natuurlijk handig als je in de buurt van de Maas of de Waal woont. 

Wie organiseert het?

Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting de Noordzee. IVN (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid) laat jong en oud de natuur van dichtbij beleven, in de buurt, in de Nationale Parken en op school. Bijna 25.000 vrijwilligers en leden van IVN laten zien hoe fascinerend, leuk, gezond en belangrijk de natuur is door verschillende projecten te organiseren.