Duik in eeuwenoude boeken en vakbladen en beschrijf de prachtige illustraties erin. Zo voed je een database voor wetenschappelijk onderzoek.

Wat ga je doen?

Je bekijkt scans van oude boeken en vakbladen uit de Biodiversity Heritage Library. Op de scans staan vaak erg gedetailleerde illustraties van natuurlijke fenomenen, zoals bijzondere planten, vogels of bloemen, maar ook kaarten of tekeningen van hemellichamen. De afbeeldingen doen wat denken aan het wereldberoemde On the Origin of Species van Charles Darwin. Je beschrijft de tekeningen aan de hand van enkele vragen, duidt zaken aan op de scan en beschrijft de tekening in elke kernwoorden. Zo help je mee om een digitale database op te bouwen die wetenschapsfans wereldwijd zullen kunnen raadplegen.

Waarom doe je mee?

Nu lijkt het vanzelfsprekend. Nieuw ontdekte dier- of plantensoorten staan meteen paginagroot in National Geographic of Eos, zodat de wereld mee kan genieten. Voor de uitvinding van de camera in de 19de eeuw was dat onmogelijk. Wetenschappers moesten hun bevindingen zelf uittekenen in een dagboek. Denk maar aan Leonardo Da Vinci’s Vitruviusman of Vesalius’ prachtige anatomische tekeningen. Om de kennis van eeuwen geleden niet verloren te laten gaan, is het belangrijk om een database te maken die alle informatie goed bewaart. Je krijgt bovendien een unieke inkijk in magazines en boeken die weinigen ooit hebben gezien. Ben je een grote fan van de wetenschap, dan is dit project helemaal iets voor jou.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer met internetverbinding en een degelijke kennis van het Engels.

Wie organiseert het?

Het Brits-Amerikaanse project Science Gossip is een samenwerkingsverband tussen de Britse Arts and Humanities Research Council en de Amerikaanse Missouri Botanical Garden. De afbeeldingen zijn eigendom van  Biodiversity Heritage Library (BHL).