Via het Oude Krantenproject maak je een reis doorheen de geschiedenis. Je helpt mee om 17e-eeuwse kranten te helpen digitaliseren en komt te weten wat er toen speelde in de wereld.

Wat ga je doen?

Probeer meteen een korte leesoefening uit om te testen of je de teksten goed kan lezen. Op de website van het project vind je een overzicht dat je helpt met het ontcijferen van de tekens. Na de leestest begint het echte werk. Schrijf je je in, dan krijg je een e-mail van de onderzoekers om van start te gaan. Je krijgt een serie krantenartikelen te zien, die je op je eigen tempo overtypt.  Je zal je een weg banen doorheen de sierlijke, eeuwenoude letters en het historisch taalgebruik. In het begin is het even puzzelen maar na een tijdje gaat het bijna vanzelf.

Waarom doe je mee?

Dichter bij het verleden kom je niet en je hoeft er je luie stoel niet eens voor uit. Je kan zelf kiezen hoeveel tijd je aan het overtypen spendeert. De Koninklijke Bibliotheek heeft zelf al een berg kranten gedigitaliseerd met behulp van optische tekenherkenning. De oudste exemplaren zijn met Gotische of Romeinse drukletters gezet, een schrift met zodanig veel weelderige krullen en kronkels dat de tekenherkenning in de war raakt. De bibliotheek heeft daarom de hulp ingeroepen van het Meertens Instituut, dat op zijn beurt een warme oproep doet naar geïnteresseerde vrijwilligers. Momenteel zijn er bijna 200 medewerkers die samen de helft van de artikelen hebben overgetypt. De exemplaren waar de vrijwilligers momenteel aan werken zijn in het ‘normale’ alfabet gezet, wat het project vandaag toegankelijker maakt. Als dank organiseert het Meertens Instituut jaarlijks een dag voor de vrijwilligers en jawel, je krijgt een klein cadeautje.

Wie kan meedoen?

Iedereen die zin heeft om in het verleden te duiken. Check wel eerst even of je iets van de leesoefening op de website kan maken.

Wie organiseert het?

Nicoline van der Sijs is een Nederlands taalkundige en etymologe. Van der Sijs is als historisch taalkundige verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en het Meertens Instituut in Amsterdam.

Ik doe mee

Reacties