Ga in het bos op zoek naar het vliegend hert, fotografeer en bestudeer het kevertje en help mee de soort te beschermen. 

Wat ga je doen?

Bij een volgende boswandeling neem je je camera mee. Ga op zoek naar een vliegend hert, dat je kan herkennen aan zijn grote kaken in de vorm van een gewei, en aan zijn 'helikoptergeronk' wanneer hij zijn vleugels uitslaat. Spot je er eentje (of meer), dan fotografeer je het, noteer je het geslacht, het aantal kevers, de datum en een nauwkeurig omschreven vindplaats. Op de website van het project vind je meer tips om de beestjes te herkennen. Bonus: Als je tijd op overschot heb, kan je het diertje enkele minuten observeren en aantekeningen maken over het gedrag. De wetenschap en de gehele keverpopulatie zijn je eeuwig dankbaar. Ook oude waarnemingen zijn van harte welkom.

Waarom doe je mee?

Het vliegend hert laat zich niet snel vinden, ondanks zijn enorme grootte. Dat maakt het moeilijk voor wetenschappers om te bepalen waar de populaties zich precies bevinden. Des te meer waarnemingen van vrijwilligers, des te beter de onderzoekers het leefgebied in kaart kunnen brengen en kunnen bepalen welke maatregelen nodig zijn om het insect te beschermen.  Het vliegend hert heeft het al een tijdje moeilijk, de larven leven van dood (eiken)hout, aangetast door witrotschimmels. En dat is vaak weggehaald uit de Nederlandse bossen. Hierdoor komt de soort op nog maar een paar plaatsen in Nederland voor.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een camera op zak en zin om de Nederlandse natuur in te trekken. Ook de camera van je mobiele telefoon volstaat. Je kan je ook opgeven voor een overkoepelend Europees project, waarbij je op een meer gestandaardiseerde manier kevers gaat tellen op een vaste route. Dat kan via de website van Stag Beetle Monitoring.

Wie organiseert het?

John Smit is bioloog en heeft zich gespecialiseerd in bestuivende insecten. Het EIS Kenniscentrum Insecten en Andere Ongewervelden is sinds 1999 zijn thuisbasis.

Ik doe mee

Image CAPTCHA
Geef hier de karakters uit de afbeelding in.

Reacties