Tel 2 soorten plantencellen en kom meer te weten over de atmosfeer waarin fossielen vroeger leefden. 

Wat ga je doen?

Je surft naar deze website en kan meteen beginnen. Je krijgt microscopische preparaten van bladeren van de Ginkgo-plant te zien, gemaakt met een elektronenmicroscoop. De onderzoekers kozen voor deze bijzondere plant omdat ze al meer dan 50 miljoen jaar op aarde vertoeft en drie massa-extincties overleefde. Op de preparaten van zowel fossiele als moderne exemplaren zie je twee soorten cellen: stomata en epidermale cellen. De stomata of huidmondjes zijn cellen waar de plant door ademt. Via fotosynthese nemen de mondjes CO2 op en geven ze zuiver O2 weer af. De andere cellen zijn gewone plantencellen, vergelijkbaar met onze huidcellen. 

Waarom doe je mee?

Door de ratio tussen de twee celtypes te tellen van staaltjes doorheen de tijd weten biologen hoe de atmosfeer is veranderd. Een goede indicator voor het klimaat is het aantal CO2-moleculen in de lucht. We kunnen natuurlijk niet terugreizen in de tijd om de atmosfeer van miljoenen jaren geleden te onderzoeken. De hoeveelheid CO2 in de lucht van toen kan worden gemeten via de 'stomatale index'. Dat is de hoeveelheid stomata ten opzichte van de gewone plantencellen. Op deze manier kunnen wetenschappers inschatten hoe de atmosfeer in de toekomst nog zal veranderen als antwoord op de klimaatverandering en welk effect dit heeft op het leven op aarde. 

Wie kan meedoen?

Iedereen kan meedoen met Fossil Atmosphere. Je hebt enkel een computer met internetverbinding nodig. 

Wie organiseert het?

Fossil Atmosphere is een project van hoofdonderzoeker Rich Barclay. Hij is postdoctoraal onderzoeker aan het Smithsonian's National Museum of Natural History. Barclay zorgt er momenteel voor dat de Ginkgo's degelijk kunnen groeien en spendeert zijn zomer met het verzamelen van fossielen in het westen van de Verenigde Staten, om te onderzoeken hoe de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en het klimaat veranderde over de voorbije 100 miljoen jaar.