Vreemde schelp of ander onbekend voorwerp gevonden op het strand? Doe mee met Beach Explorer, determineer je schatten en stel ze beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.

Wat ga je doen?

Je downloadt de gratis app op je smarthpone of surft naar de website van Beach Explorer en registreert je. Heb je al enig idee wat je hebt gevonden, dan kllik je op de link 'determinatie'. Je vindt er een lijst met foto's en kan op die manier jouw vondst een naam geven. Geen flauw idee wat het is, dan kan je je vondst melden via de link vondstmeldingen, zodat anderen hem kunnen determineren. 

Waarom doe je mee?

Beach Explorer maakt het mogelijk dat iedereen aan natuurobservatie- en onderzoek kan doen. Wetenschappelijke instituten kunnen gebruikmaken van de database om onderzoek te doen naar de kust. Het project wil iedereen ook bewuster maken van het belang van natuurbehoud aan de kust. Alle meldingen komen op een interactieve kaart op de website. Verder vind je ook bijkomende informatie over de kust zelf. 

Wie kan meedoen?

Iedereen met internet of een smartphone die zin heeft in een strandwandeling. Ook scholen kunnen meedoen, maar de lespakketten zijn enkel in het Duits beschikbaar. 

Hoe pas je dit in in je lessen?

Lespakketten: De onderzoekers werken momenteel aan gratis lesmateriaal en materiaal voor excursies. Dat is voorlopig alleen in het Duits beschikbaar. Vakoverschrijdend werken - biologie en Duits - kan handig zijn.

Eindtermen: onbekend

Tijd: onbekend

Wie organiseert het?

Beach Explorer is een project van het Schutzstation Wattenmeer, een onafhankelijke organisatie die instaat voor de bescherming van de Waddenzee, de Noordzee en al het leven dat daarbij hoort. In 2012 zag Beach Explorer het levenslicht, in samenwerking met Lighthouse Foundation en IWSS, de internationale Waddenzee-school. Aan Beach Explorer werken onder anderen Johan Krol mee, bioloog bij het natuurcentrum Ameland en Arthur Osterbaan, van Ecomare Texel.