In de game EyeWire kleur je plaatjes in van de hersenen. Dat helpt het onderzoek naar de verbindingen tussen onze hersencellen vooruit. 

Wat ga je doen?

Je helpt de onderzoekers van Seung Lab, van de universiteit van Princeton (de Verenigde Staten), om de neurale verbindingen in het brein te visualiseren. Je komt in een interactieve omgeving terecht waar je 3D-beelden en microscopische foto’s van doorsnedes van neuronen voorgeschoteld krijgt. Deze plaatjes kleur je vervolgens in. Omdat veel vrijwilligers EyeWire spelen, is het spel zelfcorrigerend. Je hoeft dus niet bang te zijn om fouten te maken. Samen met meer dan 200.000 spelers uit 145 verschillende landen leg je op deze manier hele netwerken van neuronen bloot. 

Waarom doe je mee?

Computers zijn vreselijk slecht in het inkleuren van neuronale plaatjes. Ze kunnen de neuronen niet onderscheiden van andere cellen, terwijl mensen daar nauwelijks moeite mee hebben. Je hoeft in dit spel dus geen wetenschappelijke achtergrond te hebben om belangrijk onderzoek toch vooruit te helpen. De computer vormt alle data uiteindelijk om tot een driedimensionale kaart. Met het resultaat kunnen de onderzoekers aan de slag. Dankzij EyeWire zijn neurowetenschappers momenteel al een stapje dichter bij het begrijpen van hoe ons brein ‘bewegen’ interpreteert. EyeWire organiseert geregeld wedstrijden, waar je zelfs het recht kan winnen op het benoemen van een neuron.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding.