Met de online videogame EteRNA bouw je zelf RNA, het minder bekende broertje van DNA. Elke week wordt het beste design ook effectief nagebouwd in het lab van Stanford University.

Wat ga je doen?

Je surft naar de website en kan meteen beginnen bouwen met cytosine, adenine, guanine en uracil, de bouwstenen of ‘nucleotiden’ waaruit het RNA is opgebouwd. Door het puzzelen creëer je nieuwe manieren om RNA-moleculen op te vouwen. Elke week wordt het beste design effectief nagemaakt in het laboratorium van de beroemde Stanford University. Je krijgt tijdens het spelen ook onmiddellijk feedback op je designs. 

Waarom doe je mee?

RNA of ‘ribonucleïnezuur’ is het minder bekende broertje van DNA. Elk organisme heeft het bijzondere goedje nodig. Sterker zelfs, zonder RNA was het leven op aarde waarschijnlijk nooit ontstaan. RNA zorgt voor de goede werking van onze cellen en de aanmaak van eiwitten die we nodig hebben in ons lichaam. Wetenschappers hebben het proces achter het nucleïnezuur nog niet volledig ontrafeld. Jij kan de onderzoekers helpen door mee te spelen met EteRNA. Door de designs van de deelnemers na te maken testen ze of de RNA-molecule biologisch actief en dus bruikbaar is. Het ultieme doel van de onderzoekers is om biocomputers te ontwerpen, algoritmes te ontwikkelen voor biologisch onderzoek of met behulp van gemodificeerd RNA virussen in ons lichaam onschadelijk te maken.

Wie kan meedoen?

Iedereen met een computer en internetverbinding. 

Wie organiseert het?

EteRNA is een online videogame van Carnegie Mellon University en Stanford University.